Cahiers

Woordwaarde


Cahier 125

Auteur: Egbert Brink en Rob van Houwelingen
Jaar: 2020
Aantal blz.: 128
ISBN nr: 9789491943270

Bestel  hier

 

 

Woordwaarde. Betekenisvolle bijbelteksten nader bekeken

Sinds eind 2010 kent het maandblad Nader Bekeken een vaste rubriek: Woordwaarde. Daarin belichten verschillende auteurs een speciaal bijbelgedeelte: een lastige tekst waarover vaak vragen gesteld worden of een tekst die zo bekend is dat de betekenis vervaagt. Zij laten vanuit zulke teksten zien hoe waardevol Gods Woord is, ook voor de hedendaagse lezer. 

De naam van de rubriek verwijst naar het bekende spel Scrabble, tegenwoordig populair als app onder de naam Wordfeud, waarbij met losse letters woorden gevormd moeten worden. Om het aantal punten te berekenen, wordt eerst de ‘letterwaarde’ en vervolgens de ‘woordwaarde’ bepaald. Zo krijgt ook het Woord met een hoofdletter meerwaarde door heldere uitleg en concrete toepassing.

Egbert Brink en Rob van Houwelingen hebben vanaf het begin hun bijdragen geleverd, waarvan er in dit cahier 22 gebundeld zijn. Oude en Nieuwe Testament zijn evenredig vertegenwoordigd. Daarmee bieden zij een dwarsdoorsnede door de Bijbel, van Genesis tot Openbaring, met bijvoorbeeld aandacht voor het geloof van Job, het gebed van Jabes, de barmhartige Samaritaan, het drievoudige snoer, de liefde als persoon en Maria Magdalena als ooggetuige van de opstanding.
Dit boek biedt niet alleen verrassende inzichten maar ook verdieping bij het lezen van de Bijbel. De lezers zullen zodoende Gods Woord op waarde leren schatten.
Elk hoofdstuk is in deze bundeling voorzien van verwerkingsvragen, zodat het boek geschikt is voor zowel persoonlijke bijbelstudie als gebruik in gesprekskringen.

Egbert Brink is, naast zijn werk als gemeentepredikant in Waddinxveen, als universitair docent Oude Testament en Pastorale Theologie verbonden aan de Theologische Universiteit Kampen.
Rob van Houwelingen is hoogleraar Nieuwe Testament aan de Theologische Universiteit Kampen

 
 

Zoeken

Cahier 134


Cahier 134,
Getuigen vandaag
Peter Drost
 

Cahier 133


Cahier 133,
Hugenoten en hun strijd voor vrijheid van godsdienst
Dr. Harm Veldman

Cahier 132


Cahier 132,

Op weg naar harmonie
C. van der Leest

Cahier 131


Cahier 131,
Ismaël was geen islamiet
Lucius W. de Graaff

Cahier 130


Cahier 130,

Defragmenteer mijn hart
David de Jong

Cahier 129


Cahier 129,
Gods lieveling.
Salomo's wijsheid

Henk Drost