Nader Bekeken

In de onlinewereld

NB2025-2

maart 2025
jaargang 32, nr 3

Download hier het artikel van de maand

 

 

Schriftlicht:
Piet de Vries
Door een diep dal
Psalm 88, ‘de somberste van alle psalmen’, laat zien hoe kinderen van God soms door een diep dal moeten gaan. Hun laatste houvast is dan het kruislijden van Christus, dat hen ervan verzekert dat ze in de ergste aanvechtingen niet door God verlaten worden.

Actueel:
Jan Wesseling
Een gedoofde zon?Prof. Ad de Bruijneschreef in een column dat de klassieke Schriftleer je niet brengt bij vrouwelijke oudsten en homorelaties. Hij pleit voor het inhalen van achterstallig onderhoud aan die Schriftleer en verwijt behoudende ‘bijbelgetrouwen’ dat ze achterhaalde menselijke meningen canoniseren.

Actueel (Bijlage):
Jan Wesseling
Het licht van de toverlantaarn
In zijn afscheidsrede Het leerambt niet verspelen! riep professor Trimp op om vast te blijven houden aan de helderheid van de Schrift, omdat de Heilige Geest de auteur is.

Thema:
Bart van Egmond
Wat de digitale wereld met je doetWij leven in de wereld van de digitale technologie. Niet alleen de inhoud, maar ook de manier waarop internet werkt, vormt onze kijk op het leven, ons denken en onze verlangens. Wat moet ons antwoord zijn op de uitdagingen van de onlinewereld?

De wereld en het Woord:
Aad Kamsteeg
AI zet wereldvrede onder druk
Hoewel kunstmatige intelligentie prachtige toepassingen kent, vormt ze ook een gevaar voor de wereldvrede, want de mogelijkheden van AI zijn ongekend en onvoorspelbaar. Er moet een wereldwijd orgaan worden opgericht dat toezicht houdt op AI, zoals ooit ook kernwapenakkoorden werden gesloten. In dit alles houdt de christen vast aan de absolute macht en soevereiniteit van God.

Woordwaarde:
Erik van Alten
Het originele meesterwerk vervangen
In Romeinen 1 schrijft Paulus dat de mensen de heerlijkheid van de onvergankelijke God hebben vervangen door een beeld dat lijkt op een vergankelijk mens. Dus de mens die een beeld is van God, vervangt God met een bééld van een vergankelijk mens – dus met een beeld van het beeld (de mens). Terwijl God zichzelf aanbiedt als redder, kies je in plaats daarvan voor jezelf of voor een ander schepsel. Wat een dwaasheid!

Column:
Harry Wendt
En ziende hen …
De Here Jezus ziet hen, zijn volgelingen die moe en wanhopig zijn van hun gezwoeg, van de tegenstand, van de verdrukking. Zo ziet hij ook ons, die moeten opboksen tegen allerlei wind van leer in de kerk; die de druk van de wereld in hun gezin ervaren. Hij ziet hen, hij ziet ons. Want Hij komt.

Kerkgeschiedenis:
Harry Wendt
Marten Micron
1 Drie omslagen in Microns leven (1522/1523-1559)

Marten Micron was een 16e-eeuwse theoloog die onder Gods genade veel heeft bijgedragen aan hoe de kerken hun dienst aan de HEER vorm geven.

Gesignaleerd:
Pieter Boonstra
De NGK-synode nam besluiten met betrekking tot homoseksualiteit waaruit blijkt dat er binnen die kerken ruimte is voor een andere Schriftvisie. Kerkenraden moeten hierop bevraagd worden.

Gelezen:
Lucius de Graaff
Hoe migratie echt werkt
Hein de Haas schreef Hoe migratie echt werkt. Het ware verhaal over migratie aan de hand van 22 mythen.Het boek verscheen bij Unieboek|Het Spectrum.

Gelezen:
Jan Blok
Thuis in de kerk
Bij KokBoekencentrum, Utrecht, verscheen het boek Thuis. Over de betekenis van de kerkvan Bram van de Beek.

Uit andere bladen:
Perry Storm
• Stil zijn voor maar nietover de heilige GodIn De Waarheidsvriend vraagt ds. Verhoeven aandacht voor het thema ‘de heiligheid van God’.
• Geloven? Daar heb ik de kerk niet voor nodig …
In het Reformatorisch Dagblad beantwoordt Prof. Selderhuis de vraag ‘Kun je ook wel zonder kerk geloven?’

Gedicht:
Totdat Hij komt. J.W. Schulte Nordholt. Met kort commentaar van Bauke Seldenthuis

 

Zoeken

Man/vrouw - kerk

Kijk hier voor de Verklaring van het bestuur over de synodebesluiten 'man, vrouw en ambt'.

Voor de bezinning op M/V en ambt verwijzen we u ook naar de website www.bezinningmvea.nl.

 

Zoeken

Zoeken op onze website levert een schat aan informatie op.

Lees meer