februari 2025
jaargang 32, nr 2
Download hier het artikel van de maand
Schriftlicht:
Pieter Boonstra
Het raadsel van gelijkenissen
De gelijkenissen die Jezus vertelt hebben een schiftende werking. Alleen wie leerling wil zijn, zal de boodschap die in deze verhaaltjes verstopt zit, ontdekken.
Actueel:
Balten Pieter Hagens
Secularisering: een sluipende waardenstrijd
De Franse politieke wetenschapper Olivier Roy schrijft in zijn boek Is Europa nog christelijk? over de plaats vanreligie (godsdienst) in de publieke ruimte van Europa. Als het vandaag gaat over de Europese identiteit, is de grote vraag: wat zetten wij tegenover de opkomst van de islam? Is dat het christendom of is dat de Verlichting?
Thema:
Maarten Kuijt en Ilco van Ommeren
Enige kanttekeningen bij Geestspraak
1. Introductie
Prof. dr. Henk van den Belt schreef het boek Geestspraak. Hoe we de Bijbel kunnen verstaan. Ds. Maarten Kuijt en ds. Ilco van Ommeren delen zijn zorg dat binnen orthodoxe kring in Nederland het gezag van de Bijbel tanende is en hebben veel waardering voor zijn boek. Toch hebben ze ook kritische vragen, die ze in dit artikel introduceren.
Leer en leven:
Bart van Egmond
De spil van de redding
Paulus verbindt de zin van ons leven aan de opstanding van de doden (1 Kor. 15). In Gods goede gaven in dit leven mogen we al iets ervaren van de komende heerlijkheid. De verwachting van de opstanding van de doden moet ons motiveren om ons in heel ons doen en laten aan de Here toe te wijden. De kracht daartoe halen we uit de verwachting dat we daarvoor een beter leven terugkrijgen.
Woordwaarde:
Egbert Brink
Met mijn ziel, aan u gehecht!
David is op de vlucht voor zijn zoon Absalom. In de woestijn komt hij tot inkeer. In Psalm 63 schrijft hij daarover. Hij kan geen kant meer op. Met ziel en lichaam smacht hij naar God. En hij ontdekt opnieuw hoe zijn ziel verzadigd wordt: Gods rechterhand houdt hem vast als hij alles kwijt is. Dat maakt dat hij met heel zijn ziel aan God gehecht is.
Column:
Rufus Pos
Interkerkelijke samenwerking
In Nieuw-Guinea mocht een gereformeerde zendeling, in goed overleg met zijn rooms-katholieke collega, enkele dorpen ‘overnemen’ uit diens missiegebied diep in het oerwoud. Op weg erheen, over de rivier, beschermde hij zich met een wit laken tegen de zon. Dat leverde hem een onverwacht eerbetoon op van de mensen op de oever: men hield men hem voor de bisschop.
Gesignaleerd
Sipke Alserda
Binnen de CGK is verdeeldheid over de vrouw in het ambt. Hoe moet het verder met deze kerken?
Gelezen:Wilma van de Jagt
Ongelofelijke dingen
Steef Post schreef Openbaring voor jongeren, dat werd uitgegeven door De Banier.
Gelezen:
Henk van de Kamp
De troost van Christus’ overwinning op de kwade machten
Bij De Banier verscheen ook: Steef Post, Openbaring begrijpen. Leeswijzer bij het laatste Bijbelboek.
Gelezen:
Henk van de Kamp
Zelf aan de slag met Openbaring
Bij uitgeverij Boekscout, Soest, verscheen Wegwijs in de Openbaring. Van analyse naar interpretatie van Laurens Joosse.
Uit andere bladen:
Perry Storm
• De aantrekkingskracht van de theologie van de Reformatie
In De Waarheidsvriend signaleert prof. dr. H.J. Selderhuis dat er internationaal gezien veel belangstelling is voor de theologie van de Reformatie. Zouden wij in Nederland ook niet wat meer met dit ‘erfgoed’ moeten doen?
• Macht en misbruik in de kerkIn De Wekker schrijft dr. A. van Os naar aanleiding van de stroom aan berichten over misbruik in de kerk. Hij roept op tot verootmoediging en pleit daarnaast voor concrete maatregelen.
Gedicht:
Overrompeld. Okke Jager. Met kort commentaar van Bauke Seldenthuis
Kijk hier voor de Verklaring van het bestuur over de synodebesluiten 'man, vrouw en ambt'.
Voor de bezinning op M/V en ambt verwijzen we u ook naar de website www.bezinningmvea.nl.
Zoeken op onze website levert een schat aan informatie op.