Cahiers

Die twee ... één vlees

Cahier 16

Auteur: P. Niemeijer
Jaar: 1991
Aantal blz.: 108
ISBN nr: 9060479556

* UITVERKOCHT *

 

DIE TWEE... ÉÉN VLEES

De laatste decennia voltrokken zich ingrijpende ontwikkelingen met betrekking tot het huwelijk. Alternatieve samenlevingsvormen worden op grote schaal geaccepteerd. Het aantal echtscheidingen stijgt onrustbarend. Huwelijk en gezin lijken voor veel mensen geen betekenis meer te hebben.

 Kerkleden komen ook met deze zaken in aanraking. Bij familie, vrienden en buren. Ontwikkelingen in de samenleving houden geen halt voor de kerkdeuren. De jonge generatie zit boordevol vragen, de ouderen worden onzeker. Ben ik ouderwets als ik me tegen al deze ontwikkelingen verzet? Of moet ik me juist verzetten volgens de bijbel? En als ik nee zeg tegen deze ontwikkelingen, hoe argumenteer ik dat? Samenwonen mag niet, maar waar staat dat in de bijbel? Homosexuele handelingen zijn verboden, maar ging het in bijbelse tijden niet om een heel andere vorm van homosexualiteit? De man is het hoofd van de vrouw; maar is dat geen tijdgebonden stelling uit de bijbel?
Ds. Niemeijer wil met dit cahier de parate kennis versterken van ouderen en jongeren binnen de kerk. Een 'opfrisser' vanuit bijbelse normen en een startpunt om verder te denken en te werken.

P. Niemeijer, in 1955 te Leeuwarden geboren, is momenteel predikant van de Gereformeerde kerk te Dordrecht. Een haast onvermijdelijke standplaats, gezien de namen van de instellingen van onderwijs waar hij zijn opleiding volgde: de Johannes Bogermanschool te Leeuwarden en het Gomaruscollege (toen nog 'Gereformeerd Lyceum') te Groningen. Na die opleiding studeerde hij theologie aan de Theologische Hogeschool te Kampen. Hij diende de gemeente te Zuidwolde (Groningen) en sinds 1985 die te Dordrecht.
Ds. Niemeijer is redacteur van het Gereformeerde Kerkblad voor Z. Holland, N. Brabant en Limburg en lid van de Redactieraad van Woord en Wereld.

Zoeken

Cahier 120

Verschenen:
Cahier nr. 120,
Verlicht door de Geest
Verzamelde artikelen van Aryjan Hendriks
 

Cahier 119

Verschenen:
Cahier nr. 119,
Tranen en zonneschijn. Gedachten over Bijbel en secularisatie
Jaap Burger
 

Cahier 118

Verschenen:
Cahier nr. 118 
De parel van genade. Lofprijzing van toen voor nu
Ds. Jan Wesseling en Wilma van der Jagt


 

Herdrukken cahiers

Verschenen:

Cahier 79, 5e herziene druk
ds. Gijs Zomer,
Cahier 103, 2e druk
drs. Hans de Wolf
 

 

Cahier 117

Verschenen:
Cahier nr. 117, Bewogen mensen. Profetisch optreden in de kracht en de geest van Elia
Drs. Gerrit Hagens


 

Cahier 115

Verschenen:
Cahier nr. 115, Zijn God en Allah dezelfde?
Drs. Lucius W. de Graaff