Nader Bekeken

De Geest: geheel God

NB2024-06

juni 2024
jaargang 31, nr 6

Download hier het artikel van de maand

 

 

Schriftlicht:
Chris van Zwol
Gods zoete wraak
Gods belofte voor deze boze wereld is dat Hij wraak zal nemen op de tegenstander die mensen besmeurt met de modder van het ik-isme. Ten dele is die wraak zoet, want God beantwoordt kwaad met goed, zodat de mens weer bloeit, weer drinkt uit de Bron en tot zijn recht komt als spiegel van God.

Actueel:
Pieter Boonstra
Het probleem van relevantie
De relevantie van de Bijbelse boodschap staat vandaag onder druk. Dat komt door nieuwe ideeën over waarheid, contextueel en evolutionair denken: wat jíj waar vindt is waar; jouw context bepaalt jouw kijk op werkelijkheid; de beschaving is nu verder dan in de tijd van de Bijbel. Ons gevoel corrigeert de boodschap van de Bijbel en onze context bekritiseert de context van de Bijbelschrijvers.

Thema:
Hans Hoogerduijn
Het is de Verlichting!
In de achttiende eeuw kwam de Verlichting op, een ideologische stroming die meer gezag toekent aan het menselijk verstand dan aan de Bijbel en aan de dogma’s van de kerk. Op alle fronten maakte ‘religieuze bevoogding’ plaats voor menselijke autonomie. In onze tijd zien we de late doorwerking – via onderwijs en wetenschap – van de Verlichting in de orthodoxe kerken. Dat heeft grote gevolgen.

Leer en leven:
Wim van Vlastuin
De Heilige Geest in de Triniteit
Over de Heilige Geest binnen de drie-eenheid hebben de eeuwen door vele misvattingen bestaan. Wim van Vlastuin betoogt dat er een soort ambtelijke verdeling is tussen de Vader, de Zoon en de Heilige Geest, maar dat de werken van de drie personen naar buiten ongescheiden zijn. Met een keur van voorbeelden laat hij zien hoe de Geest op talloze terreinen actief is. Hoe meer we besef krijgen van de Geest, zijn inwoning, zijn kracht, zijn liefde, zijn werkingen en zijn vrucht, hoe meer we verlangen naar de volle inwoning van de Heilige Geest.

Woordwaarde:
Gert Kwakkel
Geloof maakt menselijk. Of niet?
De koningen van Israël staan bekend als genadige koningen. Als God de doodstraf eist voor koning Benhadad van Aram, die Hem diep beledigd heeft, mag Achab hem dan sparen en zelfs een vriendschapsverdrag met hem sluiten? Gert Kwakkel legt uit dat het niet aan mensen is om te bepalen hoe menselijkheid en goedheid vorm moeten krijgen. Daarover beslist God.

Column:
Rufus Pos
Een rokerige investering
Toen Rufus Pos op Irian Jaya stopte met roken, nam geleidelijk het aantal ambtsdragers dat de kerkenraadsvergadering bezocht af. Dat bleek te maken te hebben met het feit dat ze nu niet meer gratis konden meeroken met de dominee. Een pakje shag op de vergadertafel loste dat probleem op. Deels, want voor een oprechte bekering is meer nodig …

Gelezen:
Henk Drost
Zending nu
Onder redactie vanJan van ’t Spijker en anderen worden we in Betrokken in Gods missie. Basisboek missiologie(Kokboekencentrum Nonfictie) op de hoogte gebracht van ontwikkelingen in de missiologie. De bundel geeft aanleiding om na te denken over de visie op zending.

Uit andere bladen:
Perry Storm
Na het convent
InDe Wekker doet dr. A. Versluis verslag van het convent van de Christelijke Gereformeerde Kerken dat onlangs gehouden werd.

Mozaïek en weggesijpelde bekering
Dr. Andre Bas reageert in Weerklank op Mozaïek-voorganger Kees Kraaijenoord, die zich bezorgd afvraagt of ‘bekering’ niet te veel een veronachtzaamd thema is geworden in zijn gemeenten.

Gedicht:
I cavalli di Leonardo. Rutger Kopland. Met kort commentaar van Bauke Seldenthuis

Zoeken

Man/vrouw - kerk

Kijk hier voor de Verklaring van het bestuur over de synodebesluiten 'man, vrouw en ambt'.

Voor de bezinning op M/V en ambt verwijzen we u ook naar de website www.bezinningmvea.nl.

 


Planning Nader Bekeken

oktobernummer:
- Vriend van God? Kerkkeus
- schoolkeus en tachtig jaar Vrijmaking
- Een linkshandige als Gods instrument

 


Zoeken

Zoeken op onze website levert een schat aan informatie op.

Lees meer